Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

21 december 2010

Workshop 'Games in het onderwijs' op 4 februari 2011

Steeds meer leraren ontdekken de didactische mogelijkheden van games. Door educatieve games in te zetten in hun onderwijs, sluiten ze bovendien aan bij de huidige generatie jongeren. Gamen in de klas... het begint met een spelletje. Maar dan: op naar het volgende level!

In deze workshop krijgt u in een plenaire inleiding antwoord op vragen als:
• Welke games spelen jongeren thuis en wat leren ze daarvan?
• Hoe kunnen we die kennis en vaardigheden beter verzilveren en er met ons onderwijsaanbod op aansluiten?
• Hoe zet je educatieve games in in het onderwijs?
• Wat zijn de randvoorwaarden en valkuilen van het inzetten van games in het onderwijs
• Wat kunnen we leren van (het succes van) games voor het onderwijs?

In het tweede deel maakt u kennis met een aantal educatieve games. U gaat daarnaast op zoek naar games voor uw eigen vakgebied en lespraktijk en doet ideeën op over de manier waarop deze games in de lessen in te zetten zijn. U maakt verder kennis met een methode om het thema games te bespreken als onderdeel van het thema mediawijsheid.

De workshop op 4 februari 2011 van 14 tot 17 uur wordt georganiseerd in samenwerking met Schoolnet Brabant. Plaats: Tilburg. Deelname kost slechts 25 euro. Meer informatie vind je hier (pdf).

20 december 2010

Nieuwe editie Gamescool

Gamescool is een online leeromgeving waarin docenten (en andere mensen die met jongeren werken) kunnen leren om les te geven in het maken van games op school. De nadruk van de cursus ligt op het zelf bouwen van games. Het maken van games door leerlingen is een interessante activiteit waarmee aan meerdere leerdoelen en vakgebieden gewerkt kan worden: wiskunde (meetkunde), animatietechnieken en tekenwerk, muziek en geluidproductie, creativiteit, samenwerken en programmeren. Maar ook de inhoud van de game kan over educatieve onderwerpen gaan: geschiedenis, natuurkunde, economie of welk vak dan ook. Er is een cursus gericht op het voortgezet en hoger onderwijs (jongeren vanaf 12 jaar) en het primair onderwijs (jongeren van 10-12 jaar).

In Gamescool leren docenten in zes online lessen en twee 'IRL'-lessen de kneepjes van het bouwen van games, gamedesign en ook het gebruiken van games in de klas: het toepassen van zogenaamde ‘serious games’ in bestaande lessen om daarmee beter les te geven. Tot nu toe hebben ruim 45 docenten en andere professionals meegedaan uit Nederland, Frankrijk, Aruba en Suriname. Op 31 maart 2011 start een volgende cursus. Aanmelden en meer info: www.gamescool.nl of www.gamescool.be.

19 december 2010

‘Gameverslaving’ op Najaarsconferentie in Driebergen

Op donderdag 2 december vond de Najaarsconferentie Verslavingsbehandeling en Vroegsignalering plaats in Driebergen, georganiseerd door Resultaten Scoren/ZonMw. Op de conferentie vonden diverse lezingen en workshops plaats. Eén ruimte was gewijd aan internet- en gameverslaving.

Er werd gestart met de workshop van Laura DeFuentes-Merillas en Nicolle van Mil (beiden werkzaam bij Novadic-Kentron). De boeiende presentatie ging over de ontwikkeling van een behandelprotocol internet- en gameverslaving. Vanuit onderzoek (samen met het wetenschappelijk instituut IVO) en de behandelpraktijk is de behandeling van internet- en/of gameverslaving ontwikkeld. In de presentatie werd een aantal praktische voorbeelden gegeven.

Tim Schoenmakers (IVO) gaf de workshop ‘Gameadvies op maat’. In de workshop werd een algemene inleiding gegeven over gameverslaving en er werd uitleg gegeven over een website die ontwikkeld gaat worden ‘GameAdviesOpMaat.nl’. Lees meer over de presentatie…

Herm Kisjes (Betergamen.nl en Fontys Hogescholen) verzorgde de workshop ‘gamen en preventie’. De toename van het aantal gamende jongeren, de toename van het aantal uren spelen van games en de enorme groei van de game-industrie, geeft de vraag hoe jongeren op een ‘gezonde’ manier gebruik kunnen maken van dit medium. Preventie is hierbij noodzakelijk om mogelijke toekomstige problemen bij gamen te voorkomen.

17 december 2010

Creative Game Challenge

De Universiteit Utrecht organiseert dit schooljaar onder de titel Creative Game Challenge een wedstrijd voor scholieren in het voortgezet onderwijs met als opdracht: het bouwen van een game met het programma GameMaker. Het thema is dit jaar 'water'.

Creative Game Challenge is de opvolger van de wedstrijd Make-A-Game die eerder door Kennisnet werd georganiseerd. Naar verwachting doen dit jaar zo'n 200 teams en individuele game-bouwers mee. Er zijn geldprijzen beschikbaar voor een totaalbedrag van 7500 euro dat verdeeld wordt over verschillende categorieën.

Inschrijven kan nog tot 2 maart 2011. Op vrijdag 24 juni 2011 vindt de prijsuitreiking plaats.

10 december 2010

Is er ook een potlood?

In 'Huh?!', het sprankelende boek van Berthold Gunster over de techniek van het omdenken, staat een geestig 'broodje aap'-verhaal. Het vertelt hoe de Amerikanen in een imagostrijd met de Russen proberen als eerste een balpen te hebben waarmee je in de ruimte kunt schrijven. Iets dat lastig is omdat de inkt alleen dankzij de zwaartekracht op het papier kan vloeien. Dan komt er ineens het bericht dat de Russen allang in de ruimte kunnen schrijven... met een potlood.

Het verhaal kan dienen als een mooie metafoor. Zo zijn we ook in het onderwijs vaak koortsachtig op zoek naar manieren om technologie te laten werken in de klas. We vragen ons af hoe je met een videocamera, een iPad of een digitaal schoolbord betere resultaten en meer plezier in leren kunt realiseren. Of met (serious) games. Daarbij stellen we ons maar zelden de vraag of er ook een potlood is.

In het geval van games, zou die vraag als volgt klinken: zijn er spel- of werkvormen, waarin we gebruik maken van dezelfde factoren die games zo aantrekkelijk en succesvol maken, maar die gemakkelijker zijn om te implementeren. In het artikel 'Competitie en pleasurable frustration. Wat kunnen we leren van de aantrekkingskracht van games?' (pdf) uit Vector, maart 2009 hebben Herm Kisjes en ik al eens een aanzet gedaan om die vraag te beantwoorden.

In bovenstaand voorbeeld gebruiken we de balpen als trigger om het potlood te vinden. Ook dat kan een functie zijn van het bestuderen van technologie in het kader van onderwijs.

03 december 2010

Game Maker-bedenker Mark Overmars in top 50

Het Amerikaanse tijdschrift Game Developer Magazine heeft in haar jaarlijkse top 50 van game ontwikkelaars Mark Overmars opgenomen. Overmars is de enige Nederlander in de lijst. Dat meldt Control Online.

Overmars is bedenker van Game Maker, het programma waarmee je zelf eenvoudige, maar ook complexere games kunt bouwen. Rond het programma loopt momenteel een wedstrijd voor scholieren: de Creative Game Challenge. Vanuit de Universiteit Utrecht is hij kartrekker van GATE, het onderzoeksprogramma rond games. Overmars komt ook aan het woord in ons boek 'It's all in the games'.

Tip: met het boek GameMaker4You van Pauline Maas schaf je in een keer het programma Game Maker aan en heb je direct een handleiding om met kinderen aan de slag te gaan.