Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

20 oktober 2011

Gastblog: 'Chat + Game= Change'

Spelen biedt de mogelijkheid om je grenzen te ontdekken. Grenzen in houding, gedrag en communicatie. Je legt er nieuwe contacten mee en verbreekt oude, niet functionerende contacten. Als kind groeiden we er mee op, dagelijks op het schoolplein. Nu is er een ‘nieuwe’ dimensie opgroeien met media overal om ons heen. We leven en worden er soms door geleefd. Facebook, Twitter, maar ook de online games zijn nieuwe communicatiemiddelen. Dit vraagt om anders denken. Veranderen, stappen durven zetten langs het virtuele en soms een gevaarlijke ravijn. Laat je 1.0 kladblok liggen en maak gebruik van 2.0 middelen om jongeren te bereiken, enkele voorbeelden vind je in deze prezi.

Jongeren met autisme benoemen dat gamen ontspannend is. Benoemen dat het communicatie is. Flaneren in de virtuele wereld. Wat is dit een SCHRIL CONTRAST met ouders - begeleiders en anderen uit het netwerk van jongeren die een computer alleen nog voor tekstverwerken gebruiken.

Binnen Kentalis worden stappen gezet om zowel jongeren als begeleiding, de kansen maar ook de risico’s te laten zien van games en moderne media. Opvoeding moet gebeuren, onderwijs is noodzaak hierin. Maar een nog grotere noodzaak is gebruik gaan maken van de communicatieve kansen die moderne media te bieden hebben.

Hoe? Koop een game, speel een game online, ga naast de jongere zitten en vraag om uitleg. Accepteer dat je moet leren, maar is het niet mooi om te kunnen en mogen leren van elkaar? Communiceer, vraag door, check of je vraag begrepen is. Gebruik de taal van de jongere waar mogelijk en ontdek wat nu de mogelijkheden zijn.

Veranderingen zijn van alle tijd, verandering is nu!

Bas Kamer, trajectbegeleider Kentalis, een van de sprekers tijdens het symposium 'Begeleiden van gamende jongeren met autisme' op 14 oktober 2011 in Eindhoven

17 oktober 2011

Van safe zone naar real life



'Van safe zone naar real life' is een korte documentaire waarvoor Herm Kisjes en Erno Mijland vier gamers interviewden over de plek die het gamen in hun leven inneemt en heeft ingenomen. Bond, Mike, Frank en Bart vertellen hoe ze kennis maakten met de wereld van het gamen, hoe ze er in hun jonge jaren mee omgingen en hoe dat nu is. Ook vertellen ze hoe ouders jonge gamers zouden moeten opvoeden. De film gaat over de aantrekkingskracht van games, maar ook over wat je mist als je te veel blijft hangen in het gamen.

De film is gemaakt door de Eindhovense filmmaker Phocas Kroon. Op vrijdag 14 oktober 2011 ging de film in première tijdens het symposium over het begeleiden van gamende jongeren met autisme in Eindhoven. Frank, een van de geïnterviewden, heeft de diagnose autisme.

10 oktober 2011

Kinderen worden overgehaald geld uit te geven in virtuele werelden en social games

Mijn Kind Online heeft onderzoek gedaan waarbij naar voren kwam dat kinderen worden overgehaald geld uit te geven in virtuele werelden en social games. Virtuele werelden als Habbo.nl en Panfu.nl zijn als pretparken voor kinderen. Daar worden kinderen constant overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan, zegt Mijn Kind Online.

In een normaal pretpark als De Efteling weet een kind wat de toegangsprijs is en wat hij betaalt voor een ijsje. Ook gaat hij niet zonder begeleiding naar binnen. In digitale pretparken is dat anders. Hier kunnen kinderen gevraagd worden te betalen voor een kledingstuk terwijl ze die eerder gratis hadden gekregen in de game. Virtuele goederen kunnen aangeschaft worden via de credit card van vader of moeder, maar ook met de (eigen) mobiele telefoon, door middel van bellen of sms’en. De kosten worden dan verrekend via het beltegoed of de bundel. In veel gevallen merken ouders pas dat hun kinderen dit soort uitgaven doen als de kosten hoog zijn opgelopen.

Meer hierover is te lezen bij Mijn Kind Online waar ook het onlangs verschenen rapport is te downloaden.

07 oktober 2011

Nieuwe educatieve website van Kennisnet

Kenny.nl is een nieuwe website met educatieve spelletjes, filmpjes en oefeningen voor kinderen uit groep 1 en 2. Kinderen kunnen we zowel op school als thuis veilig mee computeren en tegelijk spelenderwijs wat leren. De site is ontwikkeld door Kennisnet in een co-creatietraject met leerkrachten, ouders, Mijn Kind Online en drie ontwikkelpartijen. Het centrale karakter in de website is Kenny, een vogel die in een Koekoeksklok woont.

Kennisnet ontwikkelde de website, omdat bij leerkrachten en ouders behoefte bestaat aan een platform om kinderen zelfstandig en veilig op de computer te laten spelen. Voor leerkrachten is Kenny.nl een bron van spellen en oefeningen die aansluiten bij de leerdoelen in de klas. Kinderen leren bijvoorbeeld klokkijken, taal, rekenen en ruimtelijke oriëntatie. De leerkracht kan kiezen tot welke spellen de leerling toegang heeft. Ook voor ouders biedt dit een uitkomst. Zij kunnen hun kind op een verantwoorde manier zelfstandig op de computer laten. Er is namelijk veel aandacht besteed aan veiligheid. De site wordt bijvoorbeeld fullscreen weergegeven en is alleen te verlaten door een tekstuele opdracht of de Escape-toets. In ‘embedded‘ YouTube filmpjes worden geen reclameboodschappen of links naar andere filmpjes weergegeven.