Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

19 mei 2012

Discussie-avond over gamen en autisme

In Hoogstraten (België) vindt op dinsdag 29 mei op initiatief van het VVA een discussie-avond plaats over gamen en autisme. Er wordt gediscussieerd op basis van een aantal stellingen uit de boeken van Herm Kisjes en Erno Mijland. Wat is de mogelijke impact van gamen op mensen met autisme? Zijn mensen met autisme vatbaarder voor game-verslaving? Geeft gamen hoger risico op sociaal isolement of is het voor sommigen met autisme net de toegang tot sociaal contact? Is gamen geschikt als leermiddel of als ontspanning? Na de inleiding is ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën. Meer informatie en aanmelden via deze link.

17 mei 2012

NK Gaming 2012 in Eindhoven

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni vinden de finalerondes van het Nederlands Kampioenschap Gaming 2012 plaats in het IJssportcentrum Eindhoven. Op basis van een aantal voorrondes (grotendeels online) in de loop van mei worden de beste gamers van Nederland geselecteerd. Zij zullen twee dagen samen strijden voor het eremetaal en kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Zuid Korea in oktober.

Rond het NK Gaming is een breder evenement opgezet dat onderdeel vormt van de Dutch Technology Week. Naast de NK-wedstrijden is op beide dagen in het IJssportcentrum een informatie- en gameplein en is er volop gelegenheid voor gamesporten, onder andere in de E-Fit Zone.

Op vrijdag 8 juni vindt bovendien de finale plaats van een scholencompetitie gamesporten. Tevens is er die dag een symposium over het stimuleren van bewegen door middel van games. Op zaterdag 9 juni wordt een ruil- en verkoopbeurs voor computerspellen gehouden en kunnen bezoekers samen met studenten een game maken. Daarnaast geeft professor Ben Schouten een publiekslezing, vooral gericht op jongeren. Hij is lector serious game design bij Fontys Hogeschool voor ICT en hoogleraar playful interactions aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ook is er een optreden van Glam-R Street Dance.

Het NK Gaming vindt voor de zesde keer plaats en is het meest prestigieuze toernooi voor de Nederlandse E-sporter. Dit keer zijn drie speltitels door het publiek gekozen via Facebook:

  • Starcraft 2
  • Fifa 2012
  • Call of Duty 4, Modern Warfare. 
Als vierde game wordt Tekken 6 gespeeld.

Het gaming evenement in Eindhoven wordt georganiseerd door de E-sportbond, in samenwerking met IJssportcentrum Eindhoven van Gemeente Eindhoven, het bedrijf Embedded Fitness, Fontys Hogeschool voor ICT en de Technische Universiteit Eindhoven, met steun van diverse sponsors en Eindhoven365. Het evenement is onderdeel van de Dutch Technology Week.

15 mei 2012

Nieuw onderzoek over problematisch gamen uit Hongarije

Een groep wetenschappers van de Eötvös Loránd University in Boedapest heeft recent de resultaten gepubliceerd van een onderzoek onder 3415 gamers.

Het onderzoek is vooral bedoeld om een volgende stap te kunnen zetten in het onderzoek naar problematisch gamen. De opbrengst is onder andere een eigen ontwikkelde vragenlijst, de POGQ (Problematic Online Gaming Questionnaire), waarbij gewerkt wordt met zelfrapportage-vragenlijsten.

De auteurs stellen voor om het begrip 'problematisch gamen' te gebruiken in plaats van het begrip 'afhankelijkheid' omdat dat laatste nog steeds niet is opgenomen in DSM-IV, aldus de auteurs in hun onderzoeksrapport. 15,2% van de respondenten wordt in het onderzoek aangeduid als problematisch gamer. 

Voor meer informatie over het onderzoek, klik hier.

07 mei 2012

BenX na de zomer als musical

BenX, de film over een jongen met autisme die games speelt, wordt na de zomer als musical opgevoerd in Vlaanderen. De makers willen met de musical de grenzen van het genre verleggen: 'Ben is een eenzame, licht autistische jongen die op school zwaar gepest wordt. Hij probeert de echte wereld zoveel mogelijk te ontvluchten en kruipt daarbij steeds dieper in zijn droomwereld: een virtuele wereld in een computergame. Wanneer Ben voor de zoveelste keer het slachtoffer wordt van zijn pestende klasgenoten, slaan de stoppen door. Hij wil dood, hij wil een ‘end game’ zoals hij het zelf noemt. Zijn internetvriendin neemt de trein om hem op te zoeken… Het autistische denkpatroon van Ben (het hoofdpersonage), de pesterijen op school en de 'game'-droomwereld waarin Ben vlucht, zullen op briljante wijze voorgeschoteld worden aan de toeschouwers. Door middel van snelwissellend live camerawerk, gigantische projecties en prachtig gecomponeerde muziek die de leefwereld van Ben in beeld brengen, word je volledig meegezogen in het verhaal.'

Meer informatie over de musical vind je op de website, waar ook al tickets te koop zijn.

Onderzoek Universiteit Twente naar gamen en autisme

Henri Kornegoor is student Psychologie aan de Universiteit Twente. Henri doet momenteel onderzoek naar gamegedrag onder jongeren met een autisme spectrum stoornis. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in het gamegedrag van de doelgroep.