Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

15 april 2009

Een genuanceerd verhaal over gamen



Medio 2008 raakten gezondheids- en verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijsjournalist Erno Mijland in gesprek over het fenomeen gamen. Ze constateerden dat er over de impact van games op jongeren veel wordt gezegd en geschreven. Dat gebeurt deels op basis van onderzoek, deels op basis van overtuigingen, deels op basis van al dan niet gezond verstand. Er klinken waarschuwende woorden: games zouden verslavend zijn, kinderen gewelddadig of neerslachtig maken en ze in een sociaal isolement brengen. Games worden ook bejubeld als het ultieme leermiddel en een ideale vorm van ontspanning. Maar hoe zit het nu echt?

‘Je leert een hoop subtiele dingen van games, en ook concrete dingen als het spel realistisch is. Hoe kun je iemand een betere voorstelling laten krijgen van bijvoorbeeld een oorlog dan hem er zelf onderdeel van uit te laten maken.’
(Rudy, 23 jaar)


Kisjes en Mijland besloten zich in het onderwerp te gaan verdiepen. Ze voerden gesprekken met deskundigen - van opvoedkundigen tot experts uit de gamewereld - en gingen op zoek naar ervaringen uit de eerste hand. Ze hielden interviews met ouders en gamers en zetten enkele enquêtes uit. De respons was overweldigend: ruim 400 respondenten reageerden met opvallend veel toewijding. Duidelijk werd dat bijna alle jongeren games spelen en dat ouders zich soms zorgen maken. Hoe kun je gamende jongeren dan opvoeden en begeleiden?

In ‘It’s all in the games’ verwerkten Kisjes en Mijland hun bevindingen. Ze belichten het gamen van twee kanten. In ‘Gamen is geweldig’ vertellen ze over de voordelen van gamen, in ‘Gamen geeft problemen’ gaan ze in op de nadelen en risico’s van gamen. Doel van dit boek is om ouders, leraren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Dat doen ze door objectieve informatie te geven, adviezen en door de lezer kennis te laten maken met de wereld van het gamen en de beleving van gamers. Het boek helpt jongeren en begeleiders in het streven naar gezond gamen.

‘Ik stel altijd dat vrienden en school vóór het gamen gaan, maar soms is het toch lastig de game los te laten als je er eenmaal mee bezig bent.’
(Arjan, 21 jaar)


Inhoud

Gamen geeft problemen
1 Welke problemen geeft gamen?
2 Oorzaken van problemen
3 Signaleren van problemen
4 Pessimisme rond gamen
5 Wat is gameverslaving?
6 Verhalen van gamers en ouders
7 Adviezen voor begeleiders

Gamen is geweldig
1 Wat is er zo geweldig aan gamen?
2 Games in soorten en maten
3 Gamen en leren
4 Gamen en de gezondheidszorg
5 Gamen als sport
6 De ontwikkeling van games
7 Optimisme over games
8 Gezond gamen

Het boek kost € 18,95 en is hier te bestellen.

14 april 2009

Over de makers

Herm Kisjes (1966) heeft een eigen praktijk (Affect2U) waar hij cliënten met verslavingsproblemen en aanverwante problemen begeleidt en behandelt. Daarnaast is hij werkzaam als freelancer voor Fontys Hogeschool Verpleegkunde. Herm geeft op zijn vakgebied diverse trainingen, lezingen en schreef over diverse artikelen en boeken waaronder het boek ‘0%, acht verhalen van niet-drinkende alcoholisten’. Hij is gespecialiseerd op het gebied van gameverslaving en internetverslaving waar hij cliënten in begeleidt. Daarnaast geeft hij op dit gebied trainingen en schrijft hij boeken/artikelen.

Erno Mijland (1966) is zelfstandig kennisondernemer. Hij schrijft artikelen en verslagen voor magazines en online media en verzorgt creatieve workshops, trainingen en presentaties op maat. Na zijn opleiding als leraar Nederlands en Engels voor het voortgezet onderwijs werkte hij jarenlang voor de lerarenopleidingen van Fontys. Erno's invalshoek in het project is vooral de vraag hoe games een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen. Erno maakte de afgelopen jaren verschillende boeken in opdracht voor de Provincie Noord-Brabant (dementie en design), interviews met mensen met een verstandelijke beperking (Lunet zorg) en integratie van leerlingen met een beperking in het reguliere voortgezet onderwijs (Novalis College). Daarnaast schreef hij 'Leef met lef' over creativiteit en was hij een van de redacteuren van de zesdelige Volkskrant Banen-boekenserie ‘Ik ga voor…’ over loopbaan en motivatie.

'It's all in the games' is vormgegeven door Rob Suijker, www.amberforest.nl.

12 april 2009

Games en opvoeding: hoe doe jij dat?

In 'It's all in the game' komen wetenschappers en andere deskundigen aan het woord, maar zeker ook ervaringsdeskundigen. Zo zijn er interviews gehouden met (ex-)gameverslaafden en deden ruim 300 gamers mee aan een online enquête. De auteurs zijn ook benieuwd naar de ervaringen en strategieën van ouders. Heb je gamende kinderen? De auteurs zouden het op prijs stellen als je je ervaringen wilt delen, via de online enquête.

01 april 2009

Contact

Wilt u meer weten, neem dan even contact op:

Herm Kisjes
(06) 588 22 561
herm.kisjes@chello.nl

Erno Mijland
(06) 24 23 22 09
contact@ernomijland.com