Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

13 november 2011

Leidt gamen tot meer geweld?

De vraag of gamen tot meer geweld leidt, komt regelmatig terug komt in de media. Onlangs verscheen over dit onderwerp bijvoorbeeld een artikel in De Standaard. Aanleiding was een onderzoek van Christian Montag, psycholoog van de Universiteit Bonn, over gamers die meer dan 15 uur per week Counterstrike spelen. De onderzoeker toonde aan dat deze gamers gewend raken aan gewelddadige beelden. Ook bij andere beelden blijven ze onverschilliger.

Beter Gamen is van mening dat het spelen van gewelddadige games niet hoeft te leiden tot het plegen van of het kopiëren van geweld. Er zijn wel bepaalde risicofactoren bij jongeren en volwassen, zoals psychische problemen die ervoor kunnen zorgen dat men zich identificeert met geweldplegers of dat men vatbaarder is voor beelden met geweld en hier agressiever door wordt. Dit geldt niet voor de grootste groep gamers, ook niet als ze geweldadige games spelen ter ontspanning.

Het blijft wel een vraag welk effect het heeft als iemand langdurig veel tijd besteedt aan het spelen van (gewelddadige) games. Kan het, zeker bij kwetsbare personen, leiden tot agressiever gedrag in het dagelijks leven en wat is het effect op de hersenen. Het lastige is dat onderzoek naar langeretermijneffecten van games erg moeilijk is. Games maken een razendsnelle ontwikkeling door, waarbij ze steeds realistischer worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten