Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

24 juni 2012

Project: The Power of KinectDe Kinect / Xbox 360 is een bijzondere spelcomputer: je bestuurt de figuurtjes in het spel niet met een toetsenbord, muis of, zoals bij de Wii met een draadloze controller. Je lichaam is het stuur. Door met de Kinect te spelen oefen je - onbewust - je grove motoriek. Daarbij is de uitdaging die grove motoriek tot in detail te beheersen. Kleine bewegingen, zoals een buiging naar links of rechts kunnen het verschil maken tussen winnen of verliezen.

Hans Smeele van De Ruimte, een school voor speciaal onderwijs in Bergen, gaf op vrijdag 22 juni tijdens het Butterfly Festival van Microsoft een presentatie (pdf) over de inzet van de Kinect bij de begeleiding van kinderen met meervoudige beperkingen. De school startte een onderzoeksproject om te kijken wat het effect van spelen met de Kinect kan zijn bij bepaalde hulpvragen, zoals verbeteren van de conditie of het beter kunnen badmintonnen in een rolstoel. Onder begeleiding van aanvankelijk nog sceptische fysiotherapeuten werden spellen gezocht en gespeeld die aansloten bij de betreffende hulpvraag. Soms stonden de jonge spelers daarbij op een wiebelplank om extra te werken aan balans.

De resultaten van het onderzoek zijn erg positief: de kinderen zijn gemotiveerd om te spelen en er blijkt significante vooruitgang te zien op het gebied van de gestelde doelen. Volgens Smeele is vooral het impliciet leren en onbewust oefenen een krachtig element vanhet werken met games. Meer over het project The Power Of Kinect staat op het bijbehorende weblog. Bovenstaande presentatie geeft in 5 minuten een prima kennismaking met het project.

1 opmerking: