Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

21 augustus 2012

Games voor resetten van het brein?

Eerder publiceerden we op deze website een bericht over het behandelen van luie ogen met behulp van games. In het julinummer van Nature staat een artikel dat een nadere verklaring voor dit fenomeen geeft: een lui oog ontstaat door problemen met zien in de periode dat ons zicht zich ontwikkeld. Als deze periode is afgelopen, herstelt het zicht niet meer, ook niet als het onderliggende probleem is opgelost. Door het intensief spelen van games zou het brein tijdelijk de specifieke ontwikkelkracht voor zicht kunnen herwinnen.

Tijdens de ontwikkeling doorloopt een kinderbrein verschillende perioden van gevoeligheid. Zo is al jaren bekend dat kinderen gedurende een beperkte periode heel gemakkelijk een andere taal leren, terwijl dat voor volwassenen heel moeilijk is. Het artikel in Nature suggereert dat de momenten waarop gevoelige perioden optreden weliswaar vastliggen, maar dat deze perioden later opnieuw kunnen worden opgeroepen. Naast het gebruik van medicijnen zouden games hiertoe kunnen bijdragen. Onderzoek op dit gebied staat overigens nog in de kinderschoenen. Over bijwerkingen van het manipuleren van het brein in dit kader is nog niets bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten