Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

01 januari 2009

Lezingen, trainingen en advies

Herm Kisjes en Erno Mijland verzorgen lezingen voor uw organisatie in de zorg en het onderwijs. We verzorgen ouderavonden en debatbijeenkomsten voor ouders en hun gamende kind. Voor professionals is er een aanbod van trainingen, bijdragen aan studiedagen en begeleiding bij het formuleren van beleid rond gamen (of breder: gebruik van technologie door jongeren, bijvoorbeeld op school, in de bibliotheek of in residentiële omgevingen). Op deze pagina treft u een actueel overzicht van onze activiteiten op basis van open inschrijving.

Onderstaand enkele voorbeelden van wat wij zoal verzorgen. Neem even contact op als u meer wilt weten.

Advisering visie en beleid rond gamen
Steeds meer organisaties, zoals scholen, bibliotheken en instanties voor hulpverlening, beseffen dat ze beleid nodig hebben rond gamen en internetgebruik door jongeren. Welke afspraken maak je met jongeren? Hoe school je begeleiders? Welke technische voorzieningen tref je om jongeren te beschermen tegen ongewenste content? Wij helpen organisaties bij het formuleren van een visie op gamen en internetgebruik en de uitwerking daarvan in beleid en protocollen.

Training of workshop 'Begeleiden van gamende jongeren met autisme'
Kinderen en jongeren komen tegenwoordig bijna allemaal in aanraking met (computer) games. Dat geldt ook voor jongeren met autisme. De vraag is: gaan kinderen met autisme anders om met gamen? Kan het bevorderlijk zijn voor hun ontwikkeling, of juist extra risicovol? En hoe moet je ze vervolgens begeleiden bij het gamen? De training duurt 1 dag, de workshop een dagdeel. In company-training is ook mogelijk.

Ouderavond gamen: ‘Opvoeden en begeleiden van gamende jongeren’
Ze maken online vrienden en leren spelenderwijs Engels. Maar ze spelen ook langer door dan ze van plan waren of reageren geïrriteerd of niet als je ze aanspreekt. Gamen brengt jongeren veel goeds, maar kan ook tot problemen leiden. Hoe kun je als ouder je gamende kind opvoeden en begeleiden? Onze ouderavonden zijn interactief: er is veel ruimte voor het stellen van vragen en discussie. Waar dat mogelijk is, vragen we ook de gamende jongeren zelf aanwezig te zijn, zodat de dialoog over gamen tussen opvoeders en jongeren een vliegende start kan krijgen.

Training voor mentoren en andere begeleiders in het onderwijs en hulpverleners bij GGZ-instellingen, jeugdzorg, Centra Jeugd en Gezin, opvoedingsadviesbureau en andere professionals die jongeren begeleiden
‘Als gamen problemen geeft’... Recente onderzoeken geven aan dat een kleine minderheid van de jongeren problemen heeft bij gamen. Ze verliezen de balans met andere activiteiten uit het oog, wat kan leiden tot mindere schoolprestaties of veranderend (sociaal) gedrag. Naast ouders, spelen de school, hulpverleners en opvoedingsondersteuners een belangrijke rol bij preventie en het begeleiden van gamende jongeren. Maar hoe pak je dat aan? De training duurt 1 dag. In company-training is ook mogelijk.

Uit de evaluaties...
- "Ik ben anders tegen gamen gaan aankijken."
- "De interactieve gedeeltes en de onderlinge uitwisseling van ervaringen waren erg leerzaam."
- "Bedankt voor deze dag. Veel opgestoken en nu zelf ermee aan de slag gaan."
- "Duidelijke informatie, overzichtelijk en leerzaam. Prettig dat er ruimte is voor ieders inbreng en vragen en dat er wordt meegedacht met eigen praktijkervaringen."
- "Duidelijk, informatief, interactief en erg goed dat je zelf een en ander kunt inbrengen en aandragen. Goede dag."
- "Enthousiasme, kennis, betrekken van de groep, openstaan voor discussie, stukje ongedwongenheid."
- "Goed om een een dag bezig te zijn met gamen. Voldoende informatie waar ik iets mee kan. Heb nu meer mogelijkheden om met een leerling te praten over gamen."
- "Erg bruikbare informatie waarin voor elke persoon met eigen deskundigheid ruimte was. Hier stonden jullie ook open voor en dat nodigt mensen uit om te vertellen."
- "Veel relevante informatie, leuke oefeningen, laagdrempelig om met oefeningen mee te doen."
- "Goede tips over wanneer het een verslaving wordt, wat voor soorten games je hebt en dergelijke."

Vraag 5

Dit is de laatste vraag. Dank voor je medewerking!

Vraag 4

Je mag meerdere antwoorden kiezen.
Klik hier als je klaar bent voor vraag 5.

Vraag 3

Je mag meerdere antwoorden kiezen.
Klik hier als je klaar bent voor vraag 4.

Vraag 2

Je mag meerdere antwoorden kiezen.
Klik hier als je klaar bent voor vraag 3.

Vraag 1

Je mag meerdere antwoorden kiezen.
Klik hier als je klaar bent voor vraag 2.

Workshop 'Als gamen problemen geeft'

Recente onderzoeken geven aan dat een kleine minderheid van de jongeren problemen heeft bij gamen. Het is de verwachting dat deze groep gaat groeien, enerzijds omdat het aantal jongeren dat games speelt nog altijd toeneemt, anderzijds omdat jongeren steeds meer uren besteden aan het gamen. Er zijn altijd signalen dat het niet goed gaat met de gamende jongere, zoals mindere schoolprestaties of veranderend (sociaal) gedrag.

In deze interactieve workshop gaan verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijs en ict-deskundige Erno Mijland in op wat de mentor of begeleider kan doen als er zorgen zijn over een gamende jongere.

Thema’s zijn: kennis van de wereld van het gamen en de aantrekkelijkheid ervan voor jongeren, het signaleren van problemen, gameverslaving, een visie op en adviezen voor het begeleiden van gamende jongeren, onder andere aan de hand van zelfrapportages.

Deze workshop bij u op school? Neem even contact op met Erno Mijland, 013-5142390.

Agenda

Overzicht van symposia, studiedagen, conferenties en andere bijeenkomsten, waarbij 'gaming' centraal staat, of een belangrijk thema is.

8 juli
Symposium 'Game Innovation', een initiatief van GATE

1 oktober
Eendaagse training 'Begeleiden van gamende jongeren op school', Den Bosch [BG]

8 oktober
Eendaagse training 'Begeleiden van jongeren met gameproblemen', Den Bosch [BG]

4 en 5 november
USAB 2010, symposium in Klagenfurt, Oostenrijk. Thema: Human Computer Interaction in Work, Learning, Life & Leasure.

5 november
Eendaagse training 'Begeleiden van gamende jongeren op school', Den Bosch [BG]

12 november
Eendaagse training 'Begeleiden van jongeren met gameproblemen', Den Bosch [BG]