Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

28 oktober 2009

Een boek voor Handewasser

Wouter van Someren is Handewasser, professioneel gamer en onder andere wereldkampioen in Project Gotham Racing in 2007 en 2008. Tijdens Gamersdag 2009, op 31 oktober in de Galgenwaard in Utrecht krijgt Handewasser een exemplaar van het boek 'It's all in the games' overhandigd door de auteurs: Herm Kisjes en Erno Mijland.

Onderdeel van de boekpresentatie is een poll onder de bezoekers van Gamersdag (en andere belangstellenden). De vijf vragen over gamen vind je hier.

In deze video stelt Handewasser zich voor, met een aantal andere kampioenen.

27 oktober 2009

Gewenst gedrag aantrekkelijk maken

Games of andere spelvormen kun je inzetten om gewenst gedrag aantrekkelijk te maken. Jeroen van Mastrigt, Hogeschool van de Kunsten, Utrecht, een van de deskundigen die in 'It's all in the games' aan het woord komt: "Je kunt kinderen uitleg geven over het milieu en zorg voor je omgeving. Je kunt telkens opnieuw zeggen dat ze hun afval in de prullenbak moeten gooien. In de Efteling is voor een andere, meer speelse weg gekozen. Als je je afval in de mond van Holle Bolle Gijs gooit, word je beloond met een ‘Dank u wel’. Kinderen vinden het zo leuk dat ze zelfs afval dat anderen hebben weggegooid oprapen en weggooien."

Onderstaand filmpje laat een voorbeeld zien, dat nog dichter in de buurt van een digitaal spel komt.

Serious games in de lift

"Serious gaming is een groeimarkt", vertelt Volkskrant Banen deze week. "Zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs zal de vraag naar goede simulatiespellen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling toenemen, verwacht het Innovatieplatform."

In het artikel komt ook Rob Martens van de Open Universiteit aan het woord. Erno Mijland had in 2007 een interview met hem.

23 oktober 2009

Als games eerder waren uitgevonden dan boeken

Onze kijk op games wordt sterk bepaald door de ideeën waarmee we zijn opgegroeid. Dat is altijd zo geweest. Enkele decennia geleden werden strips door veel volwassenen met angst en beven ontvangen: ze zouden slecht zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Met de kennis en waarden van nu kijken we daar heel anders tegenaan. Onderstaand filmpje geeft een verrassend andere bril om te kijken naar games...

22 oktober 2009

Presentaties minisymposium 'It's all in the games'

Een terugblik in vijf Powerpoint-presentaties van het minisymposium op 21 oktober. Klik met de rechtermuisknop op de links en kies 'Opslaan' of 'Save'...

- Ben Schouten, lector Serious Game Design, verbonden aan Fontys Hogeschool ICT: ‘Gamen en onderwijs
- Arthur Vankan, oud-wereldkampioen en Europees kampioen in Halo 2 en Gotham Racing 2: ‘Gamesport
- Martin Reddemann, verbonden aan Novadic-Kentron: ‘Wat is game-verslaving?’ en collega Nicolle van Mil, een ’case uit de behandeling van gameverslaving’.
- Herm Kisjes & Erno Mijland, ’Gamen is geweldig, gamen geeft problemen... wat betekent dat voor de opvoeding?

16 oktober 2009

'It's all in the games' nu leverbaar!

'It's all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen' is vanaf nu verkrijgbaar via onze webshop Boekenwerk. Vanaf 27 oktober is het boek ook verkrijgbaar via de (online) boekhandel. Vraag ernaar!

01 oktober 2009

Anderen over onze boeken

Over Gamen en autisme

"Wat mij erg aanspreekt in het boek is het positieve en respectvolle taalgebruik rond jongeren met autisme. (...) Voor ouders van jongeren met autisme is dit boek een absolute aanrader."
(Marion Kuiper op haar weblog)

"Vanwege het feit dat er nog zo weinig beschreven is over (de problematiek met betrekking tot) gamen en autisme zal dit prettig leesbare en informatieve boek van Kisjes en Mijland voor veel ouders en begeleiders een welkome bron van inzichten en adviezen vormen bij de opvoeding en begeleiding van gamende kinderen/jongeren met autisme."
(Monique Pandelaar in een recensie in tijdschrift Engagement met Autisme, editie september/oktober 2011)

"De schrijvers zijn er in geslaagd om een prettig leesbaar en zeer praktisch boek samen te stellen, dat voor elke opvoeder lezenswaardig is. Het geeft enerzijds een goed beeld van de materie en anderzijds veel praktische handvaten. Geen kant-en-klare oplossingen, want die bestaan niet. Elke situatie en elke persoon is weer anders. Maar het is wel een stap in de goede richting!"
(Catharinus Doornbos op Netwijs Edublog)

Over It's all in the games...

"Vind je zelf dat je teveel gamet en merk je dat je haast niet meer zonder kan, koop dan vooral even dit boek dat goed beschrijft wat er kan gebeuren met je. Ook vinden wij belangrijk dat ouders precies moeten weten wat jullie doen als hobby en hoe wij dat beleven."
(Daan Dedert op Gamecloud.nl)

"Ik heb het boek met veel genoegen doorgenomen. Veel bekende en minder bekende onderwerpen worden helder en bondig op een rij gezet. Voor spelchagrijnen, mensen die niet begrijpen waarom jongeren zo opgaan in een computerspel geeft dit boekje een prachtige uitleg. Alles wordt helder beschreven."
(Aad van der Drift in een recensie op Ict-in-onderwijs-nieuws)

"Een absolute must-read voor digibete ouders."
(weblog Jongerenmarketingbureau Keesie)

"Het boek is prettig geschreven, mooi vormgegeven en de praktische adviezen lijken me heel bruikbaar voor de doelgroep."
(Renée Filius in een recensie op Frankwatching.com)

"Een boek dat zich kenmerkt door staccato vormgegeven informatie, kort en bondige uitleg, praktische voorbeelden, beschrijven van de subcultuur van gamers en nuttige informatie voor wie in het onderwerp geïnteresseerd is. En om te weten hoe het met uw eigen vooroordelen zit over gamen."
(Recensie in tijdschrift SP (pdf), januari 2010)

"Al met al een vlot geschreven boek over een interessant nieuw fenomeen. Bij het boek hoort een website met nieuws, aanvullingen en verwijzingen. Kleurrijke lay-out."
(M. ten Kortenaar, NBD | Biblion)

"Wat mij direct opviel was dat er veel gebruik werd gemaakt van verhalen van gamers en hun ervaringen met games. Het boek leest lekker weg, de verhalen zijn kort maar krachtig. (...) Duidelijk is te zien dat de auteurs goed onderzoek hebben gedaan naar wat gamen is. Daarvoor mijn complimenten."
(Alex Zweers op Gameliner.nl)

"Waarom ik blij ben met het boek van Erno en Herm, is het feit dat er eindelijk in één adem aandacht besteed wordt aan de uitersten van gaming: positief en negatief en alles wat daar tussen ligt. Laten we de lol die jongeren van vandaag hebben met gamen niet vergallen door onze onwetendheid (...) en laten we ons als ouders niet verschuilen achter deze onwetendheid en naïef willen blijven."
(Marina van der Wal, Mama weet alles)

"Het is belangrijk dat opvoeders beschikken over enige kennis over games. It's all in the games brengt die kennis op een duidelijke en, toepasselijk genoeg, speelse manier. Niet eerder heb ik de potentiële mogelijkheden en valkuilen van videogames zo overzichtelijk naast elkaar zien staan. Essentieel voor alle ouders die de denkwijze van hun kinderen willen doorgronden."
(Michel Musters, redactiecoördinator Gamer.nl)

"Dit boek is een goed hulpmiddel voor ouders/ opvoeders om hun mening te vormen middels feiten in plaats van angst om zo uiteindelijk hun opvoedingsstijl te bepalen."
(Arthur Kleisterlee, Mondriaan)

"Persoonlijk heb ik als ouder hieraan veel gehad om een duidelijk beeld te krijgen wat gamen zo aantrekkelijk maakt voor jongeren (en ook ouderen), maar ook wat de gevaren zijn. Het boek is zeker aan te bevelen voor ouders, jongeren zelf, hulpverleners en iedereen die ook maar iets te maken krijgt/heeft met dit nieuwe fenomeen binnen de verslavingszorg."
(Mariëtte Staal, ouder, reactie op Onderwijs van Morgen)