Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

28 maart 2013

Hoeveel schermtijd?

Erno Mijland en ik worden regelmatig gevraagd voor ouderavonden. Een veelgestelde vraag is: ‘Hoeveel uur mag mijn zoon gamen?’ of 'Wat is de maximale schermtijd (de tijd die iemand besteedt aan televisie, internet en gamen) voor een kind?'

Aan de ene kant is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Sommige kinderen gamen wat meer in de winter en gaan in de zomer buiten spelen. Sommige jongeren gamen wat meer in sommige periodes maar er zijn ook kinderen die zich verliezen in gamen als ze minder goed in hun vel zitten of zich vervelen. Toch willen ouders graag een protocol of tijd, terwijl een berekening eenvoudig te maken is. Iedere begeleider of ouder kan zich de vraag stellen hoeveel uur ontspanning, entertainment er maximaal kan zijn op een door deweeksedag en in een vakantie of weekeind. Een dag heeft 24 uur waarbij je slapen, eten, drinken, school/werk, verzorging etc van aftrekt. Schermtijd is niet moeilijk vast te stellen, maar het is waarschijnlijk ingewikkelder te begrenzen voor ouders en jongeren. School, werk en privé lopen door elkaar heen en deze domeinen zijn 24 uur per dag via de computer en smartphone bereikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten