Minister Ab Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft afgelopen woensdag gereageerd op kamervragen van het Kamerlid Gerkens (SP) over de zorgen rondom gameverslaving. Klink gaat met name in de verantwoordelijkheid van de gamefabrikanten. Hij zegt daarover:
"Veel games bieden nu al de mogelijkheid van een ‘parental control’ systeem, waarmee ouders het gebruik van (online) games kunnen beperken. Daarnaast hebben de gamefabrikanten in 2003 op Europees niveau het classificatiesysteem PEGI (Pan European Game Information) geïntroduceerd, dat informatie verstrekt over mogelijk schadelijke elementen in games voor kinderen. Ook is een variant voor online-gaming geïntroduceerd: ‘PEGI-online’. Door middel van pictogrammen wordt informatie verstrekt over bijvoorbeeld het gebruik van geweld of grove taal in de game. Het classificatiesysteem gaat vergezeld van een Code of Conduct en is bovendien ontvankelijk voor klachten van consumenten. Daarmee heeft de industrie een eerste stap gezet in het nemen van verantwoordelijkheid voor verantwoord gamen. De Europese Commissie voert overleg met de game-industrie om te bezien of er méér gedaan kan worden om de jeugd beter te beschermen tegen mogelijk schadelijke effecten van games. Een van de maatregelen zou kunnen zijn om aan de bestaande pictogrammen een pictogram toe te voegen over de mogelijk verslavende werking.
In Nederland participeert de game-industrie in de programma’s Digivaardig en Digibewust. Hierin werken overheid, bedrijfsleven en diverse maatschappelijke instellingen samen om het verantwoord en veilig gebruik van digitale middelen te stimuleren. Als onderdeel van Digibewust zijn de site www.weetwatzegamen.nl en de gamewijzer ontwikkeld. Deze bieden ouders informatie hoe zij excessief gamegedrag kunnen herkennen en voorkomen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten