Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

16 juni 2010

Speelfilms met gamen in de hoofdrol

Games hebben zich de afgelopen jaren geëvolueerd van subcultuur naar popcultuur. Bijna alle jongeren spelen games. In de statistieken is terug te zien dat het aantal uren spelen per jonge gamer iets terugloopt, terwijl het aantal gamende jongeren toeneemt (zie Nationaal Gaming Onderzoek voor Nederland en België). Daaruit mag je concluderen dat naast de hardcore gamers (subcultuur) steeds meer 'light' gamers actief zijn.

Qua omzet is de branche in de Verenigde Staten ondertussen groter dan de filmindustrie. Diezelfde filmindustrie laat zich steeds vaker inspireren door de wereld van games. Gamen is onderwerp van films, de verhalen uit games worden verfilmd en de beeldtaal van games wordt herkenbaar in films.

We gingen op zoek naar speelfilms waarin gamen een hoofdrol speelt.

1. Ben X (2007, regie Nic Balthazar, trailer)
Ben X is een Belgische film, gebaseerd op het boek 'Niets was alles wat hij zei'. Hoofdfiguur is een jongen met het Syndroom van Asperger, die op school gepest wordt en vlucht in de virtuele wereld van het computerspel Archlord. Werkelijkheid en virtualiteit lopen door elkaar en maken de verwarring bij de hoofdpersoon voelbaar.

2. Tron (1982, regie Steven Lisberger) en Tron Legacy (komt uit in 2010, regie Joseph Kosinski, trailer)
Tron Legacy is de sequel van een van de eerste speelfilms waarin gamen een rol speelt: Tron. Jeff Bridges speelt in beide films de hoofdrol. In de eerste film is hij een game-ontwikkelaar die zijn eigen bedrijf wil beginnen.

3. Wargames (1983, regie John Badham, trailer)
WarGames gaat over David, een jongen die handig is met computers en fervent speler is van games. Hij moet de wereld redden van echte oorlogsdreiging door zijn kennis van computers, games en hacken in te zetten. Iconisch is de computerstem die vraagt: "Shall we play?"

4. Elephant (2003, Gus van Sant, trailer)
Twee jongens, Alex en Eric, zijn de outcasts op school en worden gepest en genegeerd. Ze spelen samen gewelddadige videogames. Ze bestellen online een wapen en schieten daarmee een groot aantal leerlingen op hun school neer. Gebaseerd op de 'shooting' op Columbine High School in 1999. De film legt een directe relatie tussen geweld in videogames en de shooting op de school, maar laat ook de bredere context zien waarin de jongens tot hun daad komen.

5. eXistenZ (1999, David Cronenberg, trailer)
Psychologische thriller/science fiction film. Hoofdfiguur is Allegra Geller die als belangrijkste game designer ter wereld een nieuwe virtual reality game test. De film gaat over de grens tussen realiteit en virtualiteit en tussen technologie en biologie.

6. Avalon (2001, Mamoru Oshii, trailer)
Japanse film. Avalon is een verboden online game waarvan je de credits kunt inwisselen voor écht geld. De spelers vechten met moderne, maar ook met middeleeuws wapentuig. In de hoogste levels van de game belandt de speler in het echte leven in het ziekenhuis als vegeterend lichaam, terwijl diens geest het spel blijft spelen.

7. Brainscan (1994, John Flynn, trailer)
Horrorfilm. Een gamer ontdekt een mysterieus spel dat gebruik maakt van hypnose. Als de speler in hypnose is, kan hij het spel in een gruwelijke ervaring veranderen. Als de hoofdrolspeler ontwaakt uit zijn hypnose ontdekt hij dat de moord die hij in het spel pleegde in het echt is gebeurd.

Met dank aan: Noël van Rens, Fons van den Berg en Ed de Tollenaer (allen via Twitter).

Mis je films in dit overzicht. Geef de titel en omschrijving via het reactieformulier.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb er in ieder geval nog 1 voor je:
    Stay alive onder adres http://www.moviemeter.nl/film/34442

    als ik er nog meer heb zal ik je die geven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. The Lawnmowerman, niet per se hoofdzakelijk over games maar heeft wel wat game-achtige elementen. Zeker wat betreft virtualiteit en realiteit.

    BeantwoordenVerwijderen