Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

20 mei 2014

UMC Utrecht test 'applied game'


Kun je met een game volwassenen met een psychotische stoornis helpen om te leren hun aandacht beter te richten en daardoor meer grip te krijgen op stressgevoelens? Met die vraag zijn onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum aan het werk. 

De game die gebruikt wordt is DayDream. Deze game bestuur je met je hersenen. Daarvoor draagt de speler een headset met een sensor die hersenactiviteit meet. Een clipje aan het oor meet het hartritme. Op het scherm zie je een landschap waar het sneeuwt.

In het spel is het doel om de zon te laten schijnen door te ontspannen, concentreren of het richten van je aandacht (afhankelijk van de versie die je speelt). Daarmee leer je de juiste hersengolven of het juiste hartritme te pakken te krijgen. Het spel reageert direct op kleine veranderingen in hersengolven of hartritme, zodat de sneeuw langzaam verdwijnt en de zon tevoorschijn komt. Het is een uitdaging om vervolgens extra elementen in de game ‘vrij te spelen’, zoals vlinders of vogels. Intussen train je dus op een speelse manier om je aandacht goed te richten of je lichaam te ontspannen.

Op dit moment zamelen de onderzoekers geld in voor het onderzoek. Klik hier voor meer informatie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten