Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

05 september 2011

Stiekem gamen geen uitzondering

Stiekem gamen, dat doen mijn kinderen niet! Misschien, maar uit een onderzoek onder 3600 kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar, uitgevoerd door Wallie.nl, blijkt dat nogal wat kinderen regelmatig stiekem gamen, op school tijdens de les of in bed  als ze eigenlijk moeten slapen.

Het onderzoek gaat over internet- en gamegedrag door kinderen. Volgens de onderzoekers besteden kinderen meer tijd aan gamen dan aan internetten. Slechts 42% van alle ondervraagden geeft aan minder dan 2 uur per dag te besteden aan gamen. Het gemiddelde ligt voor zowel de jongens als de meisjes tussen de 2 en 3 uur per dag. 25% zegt meer dan 4 uur per dag online spelletjes te spelen.

Ook op school wordt gegamed. 26% van de ondervraagden zegt tijdens schooltijd te gamen. In het bijzonder de jongens, 75% van hen, speelt ook spelletjes op school. Ongeveer een zelfde percentage van de jongens speelt ook stiekem tijdens de les. Slechts 31% van de ondervraagden speelt wel eens educatieve games op school of als onderdeel van de les.

Van alle ondervraagde kinderen heeft 47% afspraken met de ouders gemaakt over het aantal uren dat ze mogen gamen. In de meeste gevallen mag dit pas als ze hun huiswerk afhebben. Die afspraak geldt voor 52% van de kinderen. Dat er nog extra uren bij onderhandeld of verdiend kunnen worden zegt 62%. Gametijd wordt dan als beloning ingezet voor goede cijfers (53%), voor het opruimen van de eigen slaapkamer (36%), voor huishoudelijke klusjes als afwassen (24%) of grasmaaien of de auto wassen (samen goed voor 13%).

54,3% van alle ondervraagden speelt wel eens stiekem games in bed. Zowel meisjes als jongens maken zich hier schuldig aan. Van de kinderen die wel eens stiekem gamen zegt 31% dan ’s ochtends moe wakker te worden.

Bron: Wallie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten