Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

30 augustus 2012

Invloed beeldscherm op slaap-waak-ritme

Melatonine is een hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Het lichaam maakt het hormoon aan onder invloed van het verminderen van het daglicht. Zodra het begint te schemeren maakt de stof ons lichaam klaar om in de ruststand te treden.

Wetenschappers van het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute vroegen zich af of intensieve blootstelling aan licht van laptopschermen of tablets met backlight het slaap-waakritme beïnvloedt. Een goede vraag, want gebruik van computers en laptops in de avonduren is geen uitzondering en moderne schermen geven steeds meer licht af.

Volgens de onderzoekers heeft twee uur of langer achter een lichtgevend scherm een negatief effect op de melatonine-aanmaak en daarmee op de duur en kwaliteit van de slaap.

In onze boeken schrijven we dat intensief gamen vlak voor het slapen, leidt tot slechter slapen. Dit wordt bevestigd door gamende jongeren en hun ouders. Belangrijke factor daarbij is volgens ons dat het spelen van games leidt tot een hogere alertheid en stijging van het adrenaline-niveau. De invalshoek van verlengde blootstelling aan licht is een interessante, mogelijk extra verklarende factor voor slechte nachtrust na intensief gamen.

De onderzoekers stellen dat het vergroten van de afstand tussen ogen en scherm en het dimmen van het scherm het negatieve effect kan beperken, maar adviseren toch vooral het gebruik van lichtgevende schermen in de uren voordat men wil gaan slapen helemaal te beperken, vooral door jongeren bij wie in de puberteit toch al een verlegging van het slaap-waakritme optreedt.

Overigens, melatonine wordt ook aangemaakt onder invloed van bepaalde voedingsstoffen. Bekend is het glas warme melk voor het slapen gaan. Ook slaapbevorderende medicijnen zijn gebaseerd op het verhogen van de melatonineproductie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten