Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

03 november 2012

Internet addiction disorder in DSM-V?

Onderzoekers vanuit Duitsland (Hilarie Cash, Cosette D. Raea, Ann H. Steel en Alexander Winkler) hebben een artikel 'Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice' geschreven over de diagnostiek van IAD (Internet Addiction Disorder).

In 2013 wordt de nieuwe editie van DSM (diagnostic systematic manual) verwacht, de DSM-V (vijfde editie) waarin psychiatrische stoornissen in zijn geclassificeerd. Internetverslaving wordt hier nog niet in vermeld als een gedragsverslaving. In het artikel wordt geconstateerd dat internetverslaving wereldwijd  sterk toeneemt terwijl het geen officiële specifieke gedragsverslaving is en er voortdurende onenigheid is over diagnostische criteria. In het artikel wordt aangeven dat er nog verder onderzoek gedaan moet worden naar de onderliggende mechanismes van IAD en of die vergelijkbaar zijn met kenmerken van gedragsverslavingen.

Beter Gamen is van mening dat het standpunt dat IAD een hype is niet langer houdbaar is. Gezien de toename van het gebruik van digitale media en de impact ervan op het leven verwachten we dat meer mensen problematiek zullen ontwikkelen die samenhangt met het gebruik van digitale media, met  verslaving als meest ernstige vorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten