Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

10 oktober 2011

Kinderen worden overgehaald geld uit te geven in virtuele werelden en social games

Mijn Kind Online heeft onderzoek gedaan waarbij naar voren kwam dat kinderen worden overgehaald geld uit te geven in virtuele werelden en social games. Virtuele werelden als Habbo.nl en Panfu.nl zijn als pretparken voor kinderen. Daar worden kinderen constant overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan, zegt Mijn Kind Online.

In een normaal pretpark als De Efteling weet een kind wat de toegangsprijs is en wat hij betaalt voor een ijsje. Ook gaat hij niet zonder begeleiding naar binnen. In digitale pretparken is dat anders. Hier kunnen kinderen gevraagd worden te betalen voor een kledingstuk terwijl ze die eerder gratis hadden gekregen in de game. Virtuele goederen kunnen aangeschaft worden via de credit card van vader of moeder, maar ook met de (eigen) mobiele telefoon, door middel van bellen of sms’en. De kosten worden dan verrekend via het beltegoed of de bundel. In veel gevallen merken ouders pas dat hun kinderen dit soort uitgaven doen als de kosten hoog zijn opgelopen.

Meer hierover is te lezen bij Mijn Kind Online waar ook het onlangs verschenen rapport is te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten